BelföldHírek

Hamarosan változik az elektromos rollerek használata!

Fontos változás érinti a mikromobilitási eszközök, köztük bizonyos elektromos rollerek üzembentartóit: július 16-ától kötelező lesz rájuk a gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megkötése.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatása szerint ez a kötelezettség azokat a rollereket érinti, amelyek:

  • Nem haladják meg a 25 kg-os össztömeget, de tervezési sebességük meghaladja a 25 km/h-t, vagy
  • Súlyuk meghaladja a 25 kg-ot, de tervezési sebességük 14 km/h feletti.

A kötelező biztosítás meglétének ellenőrzése a rendőrség feladata lesz. Amennyiben a hatóság olyan rollert észlel, amelyre nem kötöttek KGFB-t, a forgalomból eltávolíthatja, és bírságot szabhat ki az üzembentartónak.

Fontos: A hatósági nyilvántartásba nem vett, rendszám nélküli járművek esetében a mindenkori használó minősül üzembentartónak, azaz ő felelős a KGFB megkötéséért.

A MABISZ kiemeli, hogy ez egy új rendelkezés, így a biztosítóknak június 8-ig van idejük összeállítani a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifáikat. A díjak a jármű paramétereitől függően alakulnak majd.

Javasoljuk, hogy mielőbb tájékozódjon a kötelező KGFB megkötésével kapcsolatban, és ha szükséges, július 16. előtt kössön biztosítást a rollerére.

További információk:

(Frissítés: A MABISZ honlapján nem találtunk hivatalos közleményt a témában, ugyanakkor a Signal Iduna Biztosító tájékoztatása alapján az EU 2021. november 24-i gépjármű-felelősségbiztosításról szóló Irányelv módosítása alapján a fenti kritériumoknak megfelelő rollerekre kötelező a biztosítás megkötése.)**

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.