Kul-Túra

Száz filmet vetítenek a nyári Magyar Mozgókép Fesztiválon

Mintegy száz filmet láthatnak majd az érdeklődők a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 12. és 15. között. Az új néven, MOZ.GO fesztiválra keresztelt rendezvényt Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezik - közölte Veszprémben tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Káel Csaba elmondta, hogy 12 helyszínen várják majd az érdeklődőket a magyar film legnagyobb hazai seregszemléjén. A fesztiválon az elmúlt év legsikeresebb alkotásai mellett premier filmeket és klasszikusokat is láthatnak a nézők. A fesztivál új neve, a MOZ.GO rövid, dinamikus, a mozilátogatásra sarkall – tette hozzá.

Mint mondta, a Nemzeti Filmintézet és az Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében és a Magyar Filmakadémia védnökségével valósul meg a rendezvény, ahol évről évre egyre több szakmai program és néző van jelen.

A Játékfilmek mellett dokumentum-, animációs, és televízióra szánt alkotásokat is látni lehet majd – tette hozzá.

Káel Csaba kitért arra is, hogy immár húsz éve létezik a filmiparban az adóvisszatérítés rendszere, amelynek köszönhetően a filmes kiadások harminc százaléka visszaigényelhető. Ennek köszönhetően dinamikusan felpörgött a szakma, Budapest, London után Európa legnagyobb filmgyártó központjává vált, a terület több mint 20 ezer embert foglalkoztat – hangzott el.

A tavalyi év sikerei között említette, hogy a Nemzet aranyait több mint százezren, a Semmelweis című alkotást pedig 350 ezren látták.

A fesztiválon a közönség betekintést nyerhet olyan készülő alkotások kulisszatitkaiba, mint a S.E.R.E.G. és a Hunyadi című sorozat – fűzte hozzá.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta, a három Veszprém vármegyei város változatos díszletet, hátteret ad, számos mozifilm helyszíne. Szavai szerint azonban „ambíciónk túlmutat ezen”, az Európa Kulturális Főváros program eredményeit és sikerét „ugródeszkaként használva” a területi adottságokat és az itt élőket jellemző kreativitást kihasználva a térség Magyarország első kreatív régiója lehet.

Mindehhez ösztönzést jelent a fesztivál is, amely idővel megjelenhet Európa és a világ kulturális térképén is – húzta alá.

Csáky Attila, a Magyar Mozgókép Fesztivál fesztiváligazgatója elmondta, hogy június 12-én a Ma este gyilkolunk című film bemutatójával indul majd a fesztivál a Históriakertben. Új helyszínként az Agórban és a balatonfüredi kongresszusi központban is láthatnak majd filmeket a látogatók.

Az animációs filmek 110 éves évfordulója apropóján két kategóriában is díjazzák majd ezeket az alkotásokat, lesz egész estés és rövidfilm kategória, újdonsága a fesztiválnak, hogy a magyar producereket is díjazzák majd.

Itt lesz a premierje többek között Pigniczky Réka Kaláka a Kárpátoktól a Karib-tengerig című dokumentumfilmjének, amely a Kaláka együttes történetét kíséri végig 55 éven, 1300 dalon és 45 országon keresztül. Ugyancsak láthatják a bemutatóját a nézők Hegedűs Péter Hallasz engem? című VR és animációs elemeket is tartalmazó alkotásának.

A fesztivál, amely a nemzeti filmipar éves eseménye, módot ad a visszatekintésre, arra, hogy ünnepeljük a filmeket – hangsúlyozta Csáky Attila.

A Magyar Mozgókép díjakról öt fős szakmai zsűri dönt, melynek tagjai lesznek: Udvaros Dorottya színművész, Ternovszky Béla rajzfilmrendező, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.