BelföldKul-Túra

Programok Békés megyében

Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal és ünnepi gálaműsorokkal ünneplik a magyar kultúra napját Békés megyében – tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Békéscsabán egyhetes rendezvénysorozattal ünneplik a magyar kultúra napját. Hétfőn a Meseházban megzenésített versekkel, a Békés Megyei Könyvtárban pedig Bartolák Anna festőművész kiállításával nyitják meg a hetet.
    
Kedden évindító jazzkoncert várja az érdeklődőket, szerdán a Kortársak élőben sorozat keretében Földesi Csenge íróval beszélgetnek; a mezőmegyeri művelődési házban pedig Kölcseyre emlékeznek.
    
Csütörtökön a Madách Színházból közvetítik online Nyáry Krisztián Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című film-szín-játékát. Aznap a Munkácsy Mihály Múzeumban megnyílik a Csabai retrospektív – Ezüst György művészete című tárlat.
    
Pénteken a Márvány Fotóműhely tagjainak kiállítása nyílik meg, valamint a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezendő ünnepi gálaműsor keretében átadják a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket. A díjátadót Lackfi János és Fugato Orchestra Hibrid dalok című koncertje követi. A Hibrid dalok műsora Lackfi János kifejezetten a Fugato Orchestra számára írt új szövegeire és a hibrid tematika mentén válogatott korábbi verseire épül. A zeneszámokat összefűző szövegeket maga a szerző adja elő.
    
Szombaton az Országos Textiles Konferenciák történetéről nyílik tablókiállítás a Tégla Népművészeti Alkotóházban; Péter Erika költőnővel könyvcserebere lesz a Lencsési Közösségi Házban, ugyanott Gulyás Berta negyedéves zeneművészeti hallgató ünnepi zongoraversenyt ad; a Napsugár Bábszínház pedig ezúttal a felnőtteket várja A jegesmedvék etetése tilos című előadásra.
    
Gyulán csütörtökön nyílik meg a magyar Toulouse-Lautrecként emlegetett  Szilágyi István festőművész Szilágyi 125+1 elnevezésű emléktárlata, ahol eddig még be nem mutatott, az elmúlt hat évben előkerült műveiből is válogattak a tárlat kurátorai.
    
A Gyulai Várszínház kamaratermében a Mi lennék nélküled? című monodrámával várják az érdeklődőket január 22-én. Az előadás Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikő erdélyi származású színművésznő mai reflexióiból készült. A darab ősbemutatója tavaly nyáron volt, az előadó Őze Lajos-díjat kapott érte.
    
Orosházán Borítékolható szerelem címmel Náray Erika és Nyáry Krisztián estje lesz pénteken a Petőfi Művelődési Központban. Nyáry Krisztián Írjál és szeressél című könyvében 125, a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes levelei és azok keletkezésének történetei kaptak helyet. Ezekből válogatva született meg az előadás, melyet korabeli dalokkal színesítenek.
    
Szarvason a Cervinus Teátrumban szombaton Jégvirág címmel ünnepi musical gálával köszöntik a magyar kultúra napját.
    
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepelik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.