Belföld

B jogsival is C és CE: forradalmasíthatja a jogosítványok megszerzését az új terv

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) jelentős változásokat javasol a jogosítványok megszerzésének szabályrendszerében.

A tervezet alapján a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára is elérhetővé válna a C és CE kategóriás vezetői engedély megszerzése. A módosítás célja a tehergépkocsi- és pótkocsi-vezetői képzések hatékonyabbá tétele, a szakemberhiány enyhítése a fuvarozási ágazatban, valamint a mobilitás növelése.

Jelenleg a C és CE kategóriás jogosítvány megszerzéséhez először C1 kategóriás jogosítványt kell szerezni, ami csak C kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára elérhető. A javaslat alapján ez a feltétel megszűnne, és a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők közvetlenül is jelentkezhetnének C és CE kategóriás vezetői tanfolyamra.

A tervezet további elemei között szerepel a moduláris képzések bevezetése, a vizsgaidőszakok lerövidítése, valamint a vezetői tanfolyamok díjainak felülvizsgálata.

Az ÉKM a jogszabálytervezetet április 29-ig nyilvános konzultációra bocsátotta. A minisztérium célja, hogy a beérkezett észrevételek alapján véglegesítse a módosításokat, és még az idén benyújtsa a javaslatot a Parlamentnek.

A javasolt változások várhatóan jelentősen befolyásolják a tehergépkocsi- és pótkocsi-vezetői képzések piaci szereplőit. A szakértők úgy vélik, hogy a módosítások következtében a képzések száma jelentősen megnőhet, ami élénkítheti a versenyt a piacon.

A javaslat fogadtatása vegyes. A fuvarozási ágazatban örömmel fogadták a változtatásokat, remélve, hogy enyhíti a szakemberhiányt. A közlekedésbiztonsági szakértők aggódnak a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők tehergépkocsi- és pótkocsi-vezetői képességei miatt.

Az ÉKM a jogszabálytervezet véglegesítése során figyelembe fogja venni a beérkezett észrevételeket, és törekszik a közlekedésbiztonság maximális figyelembevételére.

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.