BelföldGumibot

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától - több mint hat hónapon keresztül - interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy a nő egy népszerű online hirdetési oldalon kínált eladásra olyan – főleg műszaki – árucikkeket, amelyekkel valójában soha nem rendelkezett. Főleg mobiltelefont, hangszórót, okosórát vagy éppen fülhallgatót hirdetett meg, miközben célja kizárólag a termékek vételárának vagy előlegként egy részének megszerzése volt.

A hirdetésekre az ország különböző pontjairól jelentkeztek a sértettek, akikkel a vádlott telefonon vagy az interneten írásban tartotta a kapcsolatot.

A nő által megtévesztett sértettek az egyeztetések után a vádlott által megadott bankszámlára utalták a jellemzően 50 ezer forintot el nem érő összegeket – tudatta a főügyészség.

Ismertették azt is, hogy az ügyben 33 sértett érintett, a vád tárgya kétrendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás és 31 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétsége.

A közlemény szerint a vádlott gyanúsítotti kihallgatását követően ismeretlen helyre távozott, feltehető, hogy a büntetőeljárás elkerüléséért elérhetetlenné vált, ezért az ügyészség távollevő terhelttel szemben emelt vádat.

Védd meg magad az interneten elkövetett csalásoktól!

Sajnos, az interneten elkövetett csalások egyre gyakoribbak, és egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a csalók. Fontos, hogy tisztában legyél a veszélyekkel, és tudd, hogyan védheted meg magad.

Íme néhány tipp:

  • Légy óvatos a túl kedvezőnek tűnő ajánlatokkal. Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is.
  • Ne vásárolj ismeretlenektől. Csak megbízható online áruházakból vásárolj, és mindig ellenőrizd a cég hírnevét.
  • Soha ne adj meg személyes adatokat vagy pénzügyi információkat idegeneknek.
  • Használj erős jelszavakat, és tartsd őket titokban.
  • Telepíts friss vírusellenes szoftvert, és tartsd naprakészen.
  • Légy óvatos a phishing e-mailekkel és SMS-ekkel. Ezek arra hivatottak, hogy rávegyenek arra, hogy kattints egy linkre vagy adj meg személyes adatokat.
  • Ha úgy gondolod, hogy áldozata lettél egy csalásnak, azonnal jelentsd a rendőrségen.

Segítségkérés:

Fontos: Ne feledd, hogy nem vagy egyedül! Számos szervezet áll rendelkezésedre, hogy segítséget nyújtson, ha áldozattá váltál egy csalásnak. Ne habozz felvenni velük a kapcsolatot!

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.