BelföldGasztroHírek

Bezártak egy budapesti éttermet súlyos higiéniai problémák miatt (videó)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítását, továbbá a hatóság kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – írják a közleményben.

Részletezték, hogy a konyhát általános takarítatlanság jellemezte, padozatán a szennyeződés vastagon lerakódott, az oda kifröccsenő sütőolajat kartonpapírral itatták fel, mennyezete és oldalfala poros, elszíneződött, helyenként repedezett, pókhálós volt. Ezenfelül a padlóösszefolyó nyitott volt, fedele hiányzott. A kifröccsenő sütőolajjal vastagon szennyezett konyhai ablakot – a rovarháló hiánya ellenére – nyitva tartották. Az egységben több helyen a világítótestek törés elleni védelmét sem biztosították.

Az egység zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségében hiányzott a szükséges munkaasztal, a kétmedencés mosogató esetében nem gondoskodtak a hideg-meleg folyóvízről, sem a szennyvíz hálózatra való rákötésről. A rendeltetésszerű használat helyett a mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, feketeborsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. Maga a zöldség és gyümölcs tisztítása – az erre szolgáló helyiségen kívül – a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt – írják a közleményben.

A felsorolt problémákon túl a létesítményre vonatkozó, kötelező HACCP dokumentációval sem rendelkezett a vállalkozás – emelték ki.

A Nébih közölte, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A felügyelők továbbá 7 tétel, mintegy 50 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali hatályú forgalomból való kivonása mellett döntöttek. Az érintett élelmiszerek felhasználását és forgalomba hozatalát megtiltották.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatók a Nébih honlapján a jogsértések listáján.

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.