Kul-Túra

Hamarosan megnyílik az Utazás 2022 kiállítás

Az idén március 3. és 6. között, egy év kihagyás után újra megrendezik az ország és a régió legjelentősebb nemzetközi turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2022 kiállítást. A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 30 ország mintegy 100 kiállítója várja az érdeklődőket – jelentette be Tihanyi Klára, a főszervező Hungexpo Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A kiállítás belföldi díszvendége Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a külföldi Egyiptom lesz.
    
Az immár 44 éves rendezvénysorozat idei fő témája a turizmus újraindítása a járvány után, és a biztonság – mondta az igazgató. Hozzátette: közel 20 ország önálló standdal képviselteti magát a felújított H pavilonban.
    
A Hungexpo 18 hónapig volt zárva, a járványhelyzet a rendezvényszervezést sújtotta leginkább, viszont így elkészülhetett két új pavilon, és átadták a vadonatúj kongresszusi központot, amely iránt jelentősen megnőtt a belföldi kereslet – jelezte az igazgató.
    
Az Utazás kiállítást a 30. jubileumi Budapest Boat Show-val együtt rendezik meg, ahol a Tisza-tó lesz a díszvendég. A legnagyobb hazai hajókiállításon ötezer négyzetméteren, közel 50 kiállítóval csaknem 100 hajót tekinthetnek meg a látogatók.
    
Az MTI kérdésére Tihanyi Klára közölte: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján rendezvények csak érvényes védettségi igazolvánnyal látogathatók, melyet a bejáratnál ellenőriznek. A látogatóknak nem kötelező, de ajánlott a maszkviselés. Bíznak benne, hogy a járványügyi szabályozás addig enyhülni fog – tette hozzá.
    
Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos évben lehetnek a rendezvény díszvendégei, így a kiállításra látogatók is meggyőződhetnek róla milyen fantasztikus művészeti programmal várják a hazai és külföldi vendégeket. Már kevesebb mint egy év van hátra, és 2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió lesz Európa Kulturális fővárosa.
    
Mohamed El Shinawy, a díszvendég Egyiptomi Arab Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: idén először vesz részt díszvendégként a kiállításon Egyiptom, önálló standon mutatja be az ország turisztikai látványosságait és program lehetőségeit. A magyarok oltási igazolvánnyal vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel utazhatnak az afrikai országba.
    
Kücsön Gyula, a Sarudi élményfalu tulajdonosa a Tisza-tó képviseletében arról tájékoztatott, hogy az ország második legnagyobb tava várja a hajósokat, természetkedvelőket, vízisportok szerelmeseit, és a horgászokat. Szeretnék bemutatni a jelentős fejlődést, ami megvalósult az elmúlt években, az egykori víztározó jövőre lesz 50 éves.
    
Kurucz Sándor a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnökségi tagja azt emelte ki, hogy a kiállítás „az ország legnagyobb szárazföldi kikötője”, mivel sehol máshol nem látni ennyi hajót a parton. A rendezvényen szakmai beszélgetésekkel készülnek, ezeket online is lehet követni majd. A Budapest Boat Show keretein belül mutatják be a nagyközönségnek a Mentőmellény Állvány projektet, amelyben  mentőmellényeket tartalmazó állványt fognak felállítani frekventált vízközeli közterületeken, sétányokon, kikötőkben, első lépésben a Balaton körül.
    
Március 3-án a Turizmus Kft. és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) rendezésében az Újraindítás a minőség jegyében című szakmai fórumon szó lesz a minőség és biztonság, mint alapkövetelmény kérdéséről, a munkaerő-tartalékok hiányáról, az utánpótlás megoldási lehetőségeiről, új foglalkoztatási formákról és a belföldi turizmus erősödéséről. Március 4-én rendezik az Egészségturizmus Konferenciát, amely fő mottója a biztonságos utazás. A témák között lesz a hazai gyógyturizmus, amelyben fontos szerepük van a gyógyfürdőknek – ismertette a konferencia szervezője és moderátora Szegedi Andrea, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, egészségturisztikai szakértő.
    
Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója elmondta: 22 milliárd forint bevételkiesést jelentett a kényszerű 8 hónap zárva tartás a BGYH Zrt.-nek, de lassan újra elérik a 2019-es látogatottsági szintet.
    
Az Utazás kiállítással egy időben, de attól függetlenül rendezik meg az ország legnagyobb, extrém utazókat megszólító rendezvényét, a Járatlan Utakon Fesztivált, valamint a régió egyetlen Afrika tematikus fórumát, az Afrika Expót. Mindegyik rendezvény ugyanazzal a belépőjeggyel látogatható, a kiállítási központ rendezvényei teljesen készpénzmentesek, így a helyszínen a pénztárakban vásárolt rendezvény belépőjegyekért, a parkolásért, valamint a területen lévő vendéglátóhelyeken készpénz helyett érintéses bankkártyával, vagy HelloPay kártyával fizethetnek a látogatók.

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.