HírekBelföld

Minden közoktatási intézményben lesz a súlyos allergia kezelésére szolgáló injekció Gyulán

Valamennyi gyulai oktatási intézménybe még a héten kiviszik a súlyos allergiás reakciók gyors kezelésére szolgáló EpiPen injekciót – közölte Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester kedden sajtótájékoztatón.

Az EpiPen (30 kilogramm fölött) és az EpiPen Junior (15-30 kilogramm között) rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható oldatos injekció – mondta a városvezető. Kifejtette, az önkormányzati Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos tavaly kezdeményezte, hogy az „életmentő szerből” – fenntartótól függetlenül – mind a 27 gyulai közoktatási intézmény szerezzen be.
    
Emlékeztetett arra, hogy január közepén elhunyt egy hétéves gyerek Budapesten, miután súlyos, mogyoróérzékenység okozta allergiás reakció lépett fel nála.
   
A javaslatot jóváhagyták, és egyenként 16 ezer forintért megvásárolták a szert – tette hozzá Görgényi Ernő.
    
Abdulrahman Abdulrab Mohamed elmondta:

Lesz két, hatóanyag nélküli oktatótoll is, amellyel megtanítják az EpiPen használatát az intézményekben dolgozóknak. A szert szobahőmérsékleten, saját dobozában, fénytől elzárva kell tárolni. Körülbelül egy évig használható fel, lejárati idő előtt újat szereznek be belőle.

 Ha egy gyereknél súlyos allergiás reakció lép fel, a szert a comb külső részébe kell beadni, akár ruhán keresztül; farizomba nem szabad. Beadás után az érintett területet masszírozni kell, és mindenképpen hívni kell a mentőket – ismertette. Tévhitnek nevezte, hogy a kalcium jó allergia esetén, éppen ellenkezőleg – mondta -, súlyosbítja a tüneteket.
    
Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, Gyulán egy gyermekről tudnak, akinél darázscsípés után lépnek fel súlyos reakciók; nála saját használatú EpiPen is van.
    
Görgényi Ernő emlékeztetett, a közalapítvány – amelynek fő feladata prevenciós, egészségmegőrző programok szervezése és lebonyolítása – korábbi javaslatára már több defibrillátort szereztek be, és általános iskolákban elindították a lisztérzékenységi szűrést. Hozzátette, tudomása szerint ez az önkormányzati program egyelőre egyedülálló Magyarországon.

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.