HírekKülföld

Ukrajna bukása esetén dominóhatás léphet fel

Ukrajna bukása esetén dominóhatás léphet fel – mondta Janez Jansa szlovén kormányfő a szlovén Siolnak, a Nova 24-nek és a Planet TV-nek adott interjújában vasárnap.

„Ha Ukrajna elbukik, Moldova következhet, majd valószínűleg Grúzia” – vélekedett a kormányfő, hozzátéve, hogy a Nyugat-Balkánon is felforrósodhat a helyzet. Minden olyan országban baj lehet, amely az Európai Unió perifériáján még nem tagja a blokknak és a NATO-nak – hangsúlyozta.
    
Mint mondta: „ha Ukrajna kitart, akkor számíthatunk arra, hogy nem fokozódik tovább a helyzet, és tárgyalások következnek”.
    
Jansa szerint „az afganisztáni fiaskó óta Peking és Moszkva összehangolt néhány lépést”. Meggyőződésének adott hangot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem támadta volna meg Ukrajnát Peking valamiféle hallgatólagos támogatása nélkül. Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában elzárkózott attól, hogy elítélje az orosz agressziót. „Ez nem semleges politika” – vélekedett.
    
Hozzátette: a két ország az elmúlt tíz évben fokozta a katonai együttműködést. A hiperszonikus rakéta fejlesztése – amely felforgatta a Nyugat és az Egyesült Államok dominanciáját – nyilvánvalóan Oroszország és Kína közös projektje. „Nem kell meglepődnünk, ha Tajvan lesz a következő célpont” – mondta.
    
Kiemelte: Tajvan a világ egyik legfontosabb félvezető gyártója, egymaga a globális termelés több mint felét adja. „Amennyiben Kína megszerzi az irányítást e termelés felett, akkor nehéz éveknek nézünk elébe” – fogalmazott és hozzáfűzte: „valószínűleg a régi okostelefonok után fogunk kutatni a fiókjainkban, mert nem lesznek újak”.
    
Ami az Oroszországgal szembeni szankciócsomagot illeti, Jansa úgy vélte: Szlovénia és Európa függősége az orosz energiától „stratégiai probléma”. Szerinte eljött az ideje annak, hogy Európa függetlenítse magát az orosz energiától.
    
Hozzátette, hogy Szlovéniának és Európának bár évekig problémát fog okozni az orosz energiától történő függetlenedés, de Oroszország is hatalmas piacot veszít. Úgy vélte: a megszorításokért az EU nagy árat fog fizetni, „de az orosz nép még szörnyűbb árat fizet érte”.
    
A szlovén kormány egyébként a szombati levelező ülésén úgy döntött, hogy több európai országhoz hasonlóan kitiltja az orosz légitársaságokat a légteréből. A szomszédos Horvátországban Andrej Plenkovic kormányfő erről vasárnap tett bejelentés. A horvát határozat várhatóan hétfőn lép életbe.

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.