HírekKülföld

Hatnapos vakációt kaptak a román közalkalmazottak

Hatnapos vakációra mennek szerdától a romániai közalkalmazottak, mivel a bukaresti kormány pihenőnappal kötötte össze a május elsejei munkaszüneti napot az ortodox húsvét négynapos ünnepével. Ebben az időszakban a közoktatásban is vakáció van.

A kabinet tavaly decemberben döntött az idei hosszú hétvégékről, egyebek mellett arról, hogy május 2. pihenőnap lesz a közszférában, amit május végéig túlórázással kell majd ledolgozni. Ennek menetrendjét minden közintézmény maga határozza meg.

A kormányhatározatot a munkaidő hatékony kihasználásának, illetve „az alkalmazottak munkaképessége helyreállításának” szükségességével indokolták.

A kormány határozata nem vonatkozik a megszakítást nem tűrő tevékenységet végző közalkalmazottak munkarendjére, és május 2-án az államkincstár is végez tranzakciókat, mivel a bankszektor is működik.

A 2021-es népszámláláson a felekezeti hovatartozásukat megjelelő romániai lakosok 85,5 százaléka mondta magát román ortodox vallásúnak.

A görögkeleti egyház idén május 5-6-án ünnepli Jézus feltámadását.

A mostani hatnapos húsvéti vakáción kívül a csütörtöki napra eső Nagyboldogasszony napja (augusztus 15.), illetve a szerdára és csütörtökre eső karácsony (december 25. és 26.) alkalmából lesz négy, illetve hatnapos leállás a román közszférában.

Hogyan reagálsz erre?

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

További posztok betöltése Betöltés...Nincs több megjeleníthető poszt.